







QUADRIPARTITE-PACIFIC COMMUNITY ONE HEALTH WORKSHOP 6-8th AUGUST 2024

NADI FIJI

Venue: Nadi Hotel Nalagi

AGENDA

Day 1 Tuesday, 06 August 24 - Master of Ceremony: Raana Asgar

Day 1 Tuesday	Day 1 Tuesday, 06 August 24 - Master of Ceremony: Raana Asgar		
Time	Agenda		
1.30 - 2.00	Registration – All participants		
(30min)	 IG: Welcome, Prayer, Introductions (SPC)		
· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·			
(30min)	Chair: Dr Eric Rafai Praver		
(3011111)	PrayerWelcome & Opening Remarks		
	-Host country (Fiji) - Dr Andrew Tukana - PS Agriculture & Waterways		
	-Pacific Community (SPC) - Ms Karen Mapusua, Director Land Resource Division		
	-Regional Quadripartite (FAO, UNEP, WHO, WOAH) – Dr Nuha Mahmoud (WHO)		
	-Secretariat of the Pacific Regional Environment Programme (SPREP) - Mr Jope Davetanivalu Overview of the workshop & Objectives – Dr Scott Newman (FAO) Housekeeping		
SESSION 2. OVERVIEW: Setting the Scene - Multisectoral Collaboration on One Health (WOAH)			
2.30 - 3.15 (45 min)	Chair: Dr Kinzang Dukpa (WOAH) Keynote presentations: Overview of One Health and Global Initiatives – Ms Nadja Muenstermann (UNEP) – 7 min One Health in the Pacific: One Health progress in the Pacific – Dr Raana Asgar (FAO) – 7min Overview of the Pacific Community's One Health Programme – Dr Eric Rafai - 7min Q&A		
3.15 - 3.30 (15min)	Group Photo + Tea/Coffee Break		
SESSION 3. Deep dive into the One Health approach and technical areas (FAO)			
3.30 - 4.40	Chair: Dr Scott Newman (FAO)		
(70min)	 One Health Definition – One Health High Level Expert Panel – Dr Serge Morand (5min - video) Triple Planetary Crisis and One Health – Ms Makiko Yashiro, UNEP, Ms Karen Baird, SPREP and Mr Jope Davetanivalu, SPREP (10min) Video - Quadripartite One Health Joint Plan of Action (3 min) Overview of Quadripartite One Health Joint Plan of Action and its Implementation Guide – Dr Jessica Kayamori Lopes (WHO) (10min) Q&A 		
4.40	Closure of Day 1		

Day 2: Wednesday, 07 August 2024 - Master of Ceremony: Lesa Thompson

08:30 - 08:40	Recap of Day 1: Dr Jessica Kayamori Lopes (WHO)	
SESSION 4. Pacific Regional initiatives and Role of Sectors in One Health (FAO)		
08:40 – 10:00 (80min)	Panel - Experience sharing from Pacific Countries: Practical Application of One Health - Achievements, Challenges and Gaps in the Pacific Chair: Dr Raana Asgar (FAO) Panelists: - Antimicrobial Resistance – Mr Reenal Chand, Ministry of Health Fiji - Health Security - Dr Joseph Takai, Ministry of Health Tonga - Environment – Mr Sione T. Lepa, Ministry of Environment Tonga - Food Safety – Ms Maritaake Ioane Rui, Ministry of Health Kiribati Q&A and Discussion	
10:00 – 10.30 (30min)	Mobility break + Tea/coffee Break	
SESSION 5: Linking Current National Activities and Initiatives to the OH JPA Framework (UNEP/WOAH)		
10.30-12.30 (120 min)	Session 5 - Part I: Group work 1 – World café - Country work & OHJPA Moderator: Ms Makiko Yashiro (UNEP) Facilitators: ALL Goal: Identify existing initiatives and challenges within each OHJPA Action Track Station Group work (6 Action Track stations) Participants identify and share successful national One Health activities by countries, interventions, practices, structures, policies, that have previously been implemented or are currently taking place under each of the 6 Action Tracks - Country participants supported by facilitators	
12.30-1.30 (60min)	Lunch Break	
1.30 - 3.00 (90min)	Session 5 - Part II: Group work 2 – Country work & OHJPA - Prioritization Moderator: Dr Kinzang Dukpa (WOAH) Facilitators: ALL Goal: Identify the actions to address gaps and prioritization per OHJPA Action Tracks for the countries Restitution World Café – 5 minutes per action track (facilitators) Country Group work: Participants are divided into subregions and facilitators are rotating to support.	
3.00-3.30 (30min)	Mobility break + Tea/coffee Break	
3.30-4.30 (60min)	 Continued Session 5 - Part II: Group work 2 Discussion Reporting back and reflections from country (teams leaving on 08 August 2024) Vanuatu, Solomon Islands and Kiribati 	
4.30	Closure of Day 02	

Day 3: Thursday, 08 September 2024 - Master of Ceremony: Makiko Yashiro

Day 5. Thui	suay, 00 september 2024 - Master of Ceremony, Makiko rashiro		
09:00 – 09:10 (10min)	Recap of Day 2: Dr Jessica Kayamori Lopes (WHO)		
09:10 - 10:00	Continued Session 5 - Part II: Group work 2		
(50min)	Reporting back - Group Work II (10 min each)		
10:00 – 10:30 (30min)	Mobility break + Tea/coffee Break		
SESSION 6: Investing in One Health (WOAH)			
10:30 – 12:00 (90min)	Chair: Lesa Thompson (WOAH)		
	1. USAID – Mr Ahmed Attieg		
	2. Pandemic Fund application updates – Dr Nuha Mahmoud and Dr Raana Asgar		
	3. Nature for Health – Ms Nadja Muenstermann (UNEP)		
	4. Australia – Dr Raana Asgar		
	Q&A and Discussions		
SESSION 7: Mapping One Health Partners in the Pacific (WHO)			
12:00 - 12:30	Chair: Dr Jessica Kayamori Lopes (WHO)		
(30min)	Mentimeter: Identifying other One Health related partners and donors at country and regional level		
12.30-1.30	Lunch		
(60min)			
SESSION 8: Cond	SESSION 8: Conclusions and Next Steps (SPC & SPREP)		
1:30 - 3:00	■ Goal: Identify Actions, Next Steps & Interventions to address existing country One Health gaps		
(90min)	within each OH JPA Action Track		
	Recommendations		
	Way forward and Next steps		
	Closing Remarks – Dr Berlin Kafoa, Director Public Health (SPC)		
	End of workshop		