





## **INFORMATION SHEET**

## **World Rabies Day**

Webinar on "End Rabies: Collaborate, Vaccinate in the Asia Pacific Region" 11:30 AM – 2:30 PM New Delhi; 1 PM – 4 PM Bangkok; 2 – 5 PM Manila; 3 – 6 PM Tokyo

Monday, 28 September 2020, Zoom meeting



**RABIES** is endemic in both humans and animals in the Asia Pacific Region (AP Region), with dogmediated rabies being the predominant source of disease. However, it is often under-reported and is therefore considered to be a neglected disease. Over 95% of human rabies cases are associated with dog bites. Rabies control and subsequent elimination necessitates a multi-sectoral collaboration, using a One Health approach.

Although rabies is a 100% preventable disease, it continues to kill tens of thousands of humans and

animals in the AP Region and therefore it is important to continue to advocate for sustainable actions by countries. The World Rabies Day (WRD), observed on 28 September every year, is a day dedicated to bringing the focus back to rabies as a neglected zoonoses and in committing collective actions to tackle this dreaded disease.

As done in the past, the Regional Tripartite would like to observe the WRD on 28 September 2020 by organising a webinar for the AP Region to rededicate ourselves in enhancing our efforts towards elimination of this dreaded disease. Based on topics already covered in previous webinars, and feedback from members, the focus of this year's webinar will be related to: risk communication, disease surveillance and strategic dog vaccination, and developments in human prophylaxis, besides sharing updates on global progress.

### How to join

The event will be held in **Zoom** but would also be livestreamed via **YouTube**. For those who want to join using Zoom, please ensure to install Zoom on your computer or smart phone to access the webinar. Please download and create your account at <a href="https://zoom.us/download">https://zoom.us/download</a>

In case you are unable to install the Zoom client on your computer or the Zoom app on your mobile device, you can still join the webinar through the web browser. However, the web client has limited features and functions best on Google Chrome. Participants joining through the web client will need to be signed into a Zoom account.

To participate in the webinar using Zoom, participants should register using the link or the QR code:

https://oie.zoom.us/meeting/register/tJlvd-CtqjovGNE5feDGNm3mZQ4tzkUJLMA2









Once you register for the meeting, you will receive an email giving access to join the zoom meeting with password. Please save the e-mail carefully. You should click on the link to the meeting given in the email on the day of the webinar. Please join at least few minutes earlier than scheduled time of the meeting. As this Zoom meeting can accommodate only up to 300 participants, acceptance of registered participants will be done on first come, first-served basis.

#### YouTube livestream

The webinar will also be livestreamed on YouTube at <a href="https://youtu.be/WDESN1dH57M">https://youtu.be/WDESN1dH57M</a>. For those of you who cannot join Zoom for various reasons, you can follow the webinar on YouTube and participate actively. However, please note that there will be some time lapse between the live event on Zoom and YouTube.

The webinar materials including presentations and webinar recordings will be uploaded on the OIE Asia Pacific website at https://rr-asia.oie.int/en/ at the end of the event.

We will send reminders about the webinar ONE week and ONE day before the webinar date.

Do not hesitate to forward this message to your colleagues and partners working in government, academia, research institutes, NGOs, and private sector working on rabies in your country.

#### **Useful tips using Zoom**

- Log in at least 15 minutes before the scheduled start of the meeting to sort out any technical issues.
- Use earphones or headphones with a microphone for clear audio.
- Always keep your microphone muted and video turned off unless you are called on to unmute/open.
- Avoid sharing your screens unless you are asked to share as a presenter.
- Please post your questions in the Chat Box.
- If any technical issues with audio or video, leave the meeting and try joining again. However, if the attendance in Zoom is oversubscribed (>300 participants), you may not be able to join again once logged out of Zoom.

For further information about this webinar please contact at

OIE: Dr Kinzang Dukpa (k.dukpa@oie.int) with copies to asia.pacific@oie.int

FAO: Dr Katinka de Balogh (<u>Katinka.DeBalogh@fao.org</u>

WHO: Dr Gyanendra Gongal (gongalg@who.int)







### **AGENDA**

### **Session 1: Global Progress and Risk Communication**

Topics	Speaker/Moderator	Time (GMT+9)	Duration
Introduction	Dr Kinzang Dukpa, OIE RRAP	3 pm – 3:05 pm	5 min
Welcome remarks	Dr Hirofumi Kugita, OIE Regional		
	Representative for Asia and the Pacific		
Moving to Phase 2 of the Global	Dr Rachel Tidman, Global Rabies	3:05 pm – 3:15 pm	10 min
Strategic Plan 'Zero by 30'	Coordinator, OIE		
Country experiences in using	Dr Umme Ruman Siddiqi, Zoonotic Disease	3:15 pm – 3:25 pm	10 min
effective risk communications	Control Program, Bangladesh		
	Dr Murugan Appupillai, Rabies education,	3:25 pm – 3:35 pm	10 min
	Mission Rabies India		
	Mr Vathsana Khamvongsa, Chief of Lower	3:35 pm – 3:45 pm	10 min
	Secondary Education Division, Ministry of		
	Education and Sport, Lao PDR		
Discussion/Q&A		3:45 pm – 3:55 pm	10 min
Comfort break		3:55 pm – 4:00 pm	5 min

# Session 2: Rabies Surveillance and Strategic Dog vaccination

Topics	Speaker/Moderator	Time (GMT+9)	Duration
Session introduction	Dr Katinka de Balogh, FAO RAP	4:00 pm – 4:05 pm	5 min
How to upscale dog rabies surveillance?	Dr Shrikrishna Isloor, KVAFSU, Bengaluru, India	4:05 pm – 4:15 pm	10 min
Country experiences on using rabies surveillance for strategic dog vaccination – issues and	Dr Karma Wangdi, Department of Livestock, Bhutan	4:15 pm – 4:25 pm	10 min
challenges	Dr Banshi Sharma, DG, Department of Livestock Services, Nepal	4:25 pm – 4:35 pm	10 min
Mass dog vaccination –	Dr Min Thein Maw, LBVD, MoALI, Myanmar	4:35 pm – 4:45 pm	10 min
Experiences from Myanmar			
Discussion/Q&A		4:45 pm – 4:55 pm	10 min
Comfort break		4:55 pm – 5:00 pm	5 min

# **Session 3: Updates on Human Vaccines and Prophylaxis**

Topics	Speaker/Moderator	Time	Duration
Session introduction	Dr Aya Yajima, WHO WPRO	5:00 pm – 5:05 pm	5 min
Use of Monoclonal antibodies as an alternative to rabies immunoglobulin	Dr Gyanendra Gongal, WHO SEARO	5:05 pm – 5:15 pm	10 min
Statements/Experiences on the use of the "One Week Intradermal Vaccination Schedule"	Panellists: 1. Prof. Naseem Salahuddin, The Indus Hospital, Karachi, Pakistan 2. Dr Marie Joselyn J. Te, Medical Officer IV, DOH WV CHD-Regional Rabies Medical Coordinator, Philippines	5:15 pm – 5:35 pm	20 min
Panel Discussion/Q&A		5:35 pm – 5:50 pm	15 min
Closing remarks for webinar	Tripartite	5:50 pm – 6:00 pm	10 min